Ingrediënten 5 personen


Voor het deeg:
- 500 gram bloem
- 250 milliliter lauw water
- 7 gram droge gist
- 2 eetlepels Turkse/Griekse yoghurt
- 1,5 theelepel zout
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- mespuntje suiker

Voor de gehaktvulling:
- 250 gram lams-/rundergehakt
- 2 tomaten
- 1 blikje geconcentreerd tomatenpuree
- 1 rode paprika
- ½ Spaanse peper
- 2 bosuitjes
- 5 takjes peterselie
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 eetlepel water
- 1 theelepel zout 
- 2 theelepels pul biber (alternatief: chilivlokken)
- Gemalen zwarte peper

Topping
- rucola/sla
- ui in ringen
- 1 tomaat in plakjes
- ½ komkommer in plakjes
- zwarte olijven in plakjes
- zout en peper (naar smaak)

Knoflooksaus
- 250 milliliter Turkse yoghurt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- zout
- versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

Pizzadeeg:
Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg. Met de hand of in een Keukenmachine. Vet een grote kom of schaal licht in met zonnebloemolie. Doe het deeg in de kom, dek af met een schone theedoek en laat een uur of anderhalf rijzen. Het deeg moet ongeveer verdubbeld zijn in volume.

Gehaktvulling:
Meng alle ingrediënten (inclusief steeltjes van de peterselie en vocht van de tomaat, maar zonder de zaden van tomaat en paprika), behalve het rundergehakt. Dat kan in een keukenmachine, met een staafmixer of door alle ingrediënten super fijn te snijden. Doe het gehakt in een kom. Meng de rest van de vulling door het gehakt. Laat 15-30 minuten op het aanrecht staan.

Knoflooksaus:
Meng alle ingrediënten.

Turkse pizza's maken en bakken:
Pak het deeg erbij. Prik er met je vingers in zodat het minder luchtig wordt. Verdeel het deeg in 10 gelijke delen. Pak 1 deel en leg de rest op een snijplank. Leg er een theedoek overheen zodat het deeg niet uitdroogt. Rol het eerste deel deeg uit tot een min of meer ronde lap. Bestrijk dit met 1/10 van de vulling. Herhaal dit met het overige deeg en de vulling.

Begin tussendoor ook met het bakken van de Turkse pizza's.Verhit de pan zonder olie of boter. Pak een belegde Turkse pizza en leg deze in de pan. Zet de deksel op de pan en bak ongeveer 4 minuten op niet al te hoog vuur. De pizza is klaar als de onderkant van de bodem wat bruin ziet (met eventueel her en der een wat bruinere plek) en het gehaktmengsel gaar is.

Leg twee theedoeken klaar. Pizza's die klaar zijn, bewaar je tussen de theedoeken. Zo wordt de Turkse pizza wat soepeler en kun je hem later oprollen. De eerste pizza leg je op de bodem, de tweede met de kant van de vulling op de vulling van de eerste. De derde pizza leg je met de bodem op de bodem van de tweede en zo verder.

Zet knoflooksaus en topping ingrediënten op tafel. Zet er de stapel Turkse pizza's naast. Laat ieder zijn eigen Turkse pizza beleggen met wat ze het lekkerste vinden. Rol de pizza op in aluminium folie en eet hem uit de hand.

Serveertip

Om een soepelere [rolbare] bodem te krijgen kun je het beste de pizza bakken in de pan met deksel, zodat de vulling goed gaart in korte tijd.

Maak jouw eigen website met JouwWeb