Bereiding sushirijst
Ingrediënten sushirijst:
– 5 eetl Rijstazijn
– 1 eetl witte wijnazijn
– 500 gr sushirijst
– 1 liter water
– Snufje zout
– Snufje suiker
– Grote houten schaal om rijst in af te laten koelen (hangiri)
– Grote pan om rijst in te koken
– Vergiet
– Grote pan om rijst in te koken
– Vergiet
Belangrijk is om op tijd te beginnen. De rijst moet nadat je het gekookt hebt namelijk helemaal afkoelen. De rijst wordt het lekkerst als je het op een natuurlijke manier laat afkoelen. Idealiter kook je de rijst in de ochtend, dan kan je hem aan het einde van de middag gebruiken om sushi van te maken.
Als eerste beginnen we met het wassen van de rijst. Je kan daarbij een vergiet gebruiken. Was de rijst net zolang totdat het water helder is wat van de rijst afkomt. Laat het goed uitlekken. Ondertussen maak je van de rijstazijn, wijnazijn, suiker en zout een mengsel wat je in de magnetron even kort opwarmt. Roer alles goed door elkaar zodat de suiker en het zout opgelost zijn. Er zijn ook kant en klare flesjes sushi azijn verkrijgbaar.
Doe nu de rijst in een pan en giet het water hierover heen. Over het algemeen geld bij sushi rijst de volgende regel: voor elk kopje rijst doe je 1,5 kopje water erbij. Breng dit nu aan de kook en laat het voor ongeveer 15 minuten zacht koken. Liefst met een deksel erop. Houd de rijst in de gaten en proef tussendoor even of hij of hij al goed is. Zet dan het vuur uit en laat hem nog 10 min met deksel nastomen. De rijst moet kleverig en klonterig zijn. Doe de rijst daarna in de houten schaal en giet hier ook het afgekoelde azijn mengsel overheen en meng het goed zonder je de rijst kapot roert. Dit is de algemene bereiding maar dit kan per verpakking natuurlijk verschillen. Laat de rijst nu afkoelen en bedek de sushirijst met een theedoek totdat je de sushi verder gaat maken.
Bereiding sushi
Ingrediënten sushi:
1 pak nori vellen a 10 stuks (zeewiervellen)
200 gr verse rauwe tonijn
200 gr verse rauwe zalm
1 komkommer
Japanse pickle (ook wel Takuan genoemd en te koop bij de toko)
5 eieren
100 gr surimi sticks
Gebrande sesamzaadjes
1 avocado
Ook lekker: mango, tofu en garnalen
Voor garnering:
Wasabi
Gemberslices
Soy-saus
Wasabi
Gemberslices
Soy-saus
Materialen
Bamboe-matje
Japanse stokjes
Bamboe-matje
Japanse stokjes
Allereerst begin je met alles op maat te snijden:
- Avocado/mango: snijd hem doormidden en draai om de pit heen. Dan krijg je twee mooie helften waar je de schil vanaf haalt. Snijd het vruchtvlees in reepjes van 1 cm.
- Komkommer: naar voorkeur schil je de komkommer wel of niet. Snijd hem in vieren en verwijder de zaadlijsten. Ook de komkommer snijd je daarna in plakken van 1 cm.
- Japanse pickle; seze is ook lang gerekt en zorg je dat je dunne repen hebt van max 1 cm
- Eieren: Kluts de eieren en roer deze door elkaar. We willen er eigenlijk een lange reep van maken zodat we ook deze in mooie lange stukken kunnen snijden. Gebruik een koekenpan en doe een klein laagje geklutst ei hierin. Bak hem licht aan en rol hem daarna op. Laat het ei wel in de pan liggen, deze keer doe je weer een laagje in de pan. Laat dit hechten aan het ei wat je net gebakken hebt en rol het opnieuw op. Doe dit totdat je geen ei meer hebt. Op deze manier maak je een lange reep ei die perfect is om in de sushirolls te gebruiken.
- Tonijn: sls je de tonijn gebruikt voor de nigiri variant moet hij iets langer en dikker zijn, ongeveer 4 cm (l) bij 1,5 cm(b). De tonijn die je in de normale sushirolls gaat gebruiken is ongeveer 1 cm dik.
- Zalm: Voor de zalm geldt hetzelfde als voor de tonijn.
- Surimi sticks: ook voor de surimi kan je dezelfde afmetingen aanhouden als voor de tonijn.
Sushi rolls maken (Maki Sushi)
De rollen zijn iets anders. Leg de bamboe mat klaar voor gebruik. Leg het nori vel met de gladde kant naar de onderkant en zorg dat je het vel met de sushirijst goed bedekt. Let op dat je wel een ruimte van ongeveer 1 cm vrij laat, deze heb je nodig om de rol weer dicht te maken. Vorm van de gesneden vis en andere ingrediënten vooraan op de plak rijst een lange horizontale rij en begin voorzichtig op te rollen. Je kunt eigenlijk alles wat je lekker vind in een rol combineren. Je gebruikt de bamboe mat om te rollen zodat je hem strak vast kan houden en stevig aan kan duwen tijdens het rollen. Door het vocht in de rijst blijft de nori goed aan elkaar plakken en gaat de rol niet meer open. Snijd daarna met een scherp mes de rollen in plakken.Mijn favorieten die ik gemaakt hebt zijn:
– Tonijn en komkommer
– Zalm en avocado
– Ei, komkommer, avocado, japanse pickle
Maak jouw eigen website met JouwWeb