Gado gado met satésaus😋
🥚🥒🥕🌽 Wat heb je nodig 🥚🥒🥕🌽
Broccoli
Bloemkool
Komkommer
Sperciebonen
Wortel
tauge
bamboescheuten
eieren
Voor de pindasaus
3 aziatische rode sjalotjes (gewone rode ui kan natuurlijk ook)
3 teentjes knoflook
1/2 tl trassi of shrimp paste (verkrijgbaar in de toko)
klein stukje sereh in smalle ringetjes
2 grote rode pepers, inclusief de zaadjes
zonnebloemolie om in te bakken
1/2 tl komijn
1 tl koriander
400 ml water (ongeveer)
5 grote eetlepels pindakaas met stukjes
1/2 el palmsuiker (of gula djawa)
1 el ketjap manis
2 tl gedroogde chili vlokken
2 tl sambal badjak
beetje limoensap
Aan de slag;
Kook alle groentes apart en niet te gaar. Ze mogen nog best wat beet hebben. Rasp de wortel en giet hier het kookwater overheen. Laat uitlekken. Ook de tauge maar even heel kort blancheren en de sperciebonen juist weer wat langer. Zet apart om af te koelen.
Snipper de ui en de knoflook en doe samen met de sereh, trassi en de rode pepers in een vijzel. Maal tot je een grove pasta hebt. Verhit de zonnebloemolie in een flinke steelpan. Bak alles tot het goed begint te ruiken maar zorg dat het niet verbrand.
Doe de komijn en de koriander erbij en bak deze even kort mee.
Giet het water erbij en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg vervolgens de pindakaas, palmsuiker, ketjap manis, gedroogde chilivlokken, sambal en de limoen toe en roer alles goed door tot het de gewenste dikte heeft. Is het te dun doe er dan wat meer pindakaas bij.
Je pindasaus is klaar als de olie er een beetje los van komt.
Serveer de gado gado door op een groot bord alle groentes te rangschikken. Doe de satesaus in het midden en doe hier de gekookte eitjes op.