Ingrediënten Geroosterd spek:
1 kg spekstuk (geen speklappen)
1½ eetlepel zoete rode bonenpasta
3 volle theelepels 5 kruidenpoeder (bruine chinese poeder)
1 eetlepel lamjoe (sojabonenpasta met kruiden)
1 kopje chinese rijstwijn
2 grote tenen knoflook
Ingrediënten Geroosterd varkensvlees:
500 gram varkenslappen in één stuk
4 teentjes knoflook
1½ dl zoete ketjap (ketjap manis)
1 theelepel bruine Chinese poeder
½ theelepel gemberpoeder
3 theelepels suiker
2 eetlepels zonnebloem olie
Ingrediënten geroosterde kip:
1 hele kip
3 teentjes knoflook
3 theelepels suiker
5 eetlepels black soy
1 theelepel bruine Chinese poeder
½ theelepel gemberpoeder
50 gram boter
4 eetlepels zonnebloem olie
Fa-chong Kant en klaar kopen bij de toko, volgens gebruiksaanwijzing klaar maken en in schuine plakjes snijden
Bereiding geroosterd spek:
Vlees in weinig water half gaar koken met het zwoerd naar boven gericht; dit mag niet mee koken! Probeer de zwoerd zo droog mogelijk te houden, anders wordt het later erg taai. Het zwoerd droogdeppen; prik er met een vork wat gaten in. Maak een marinade van de rode bonenpasta, de 5-kruidenpoeder, de lamjoe, de rijstwijn en de fijn gestampte teentjes knoflook. Het vlees minimaal een halve dag voor gebruik marineren. Gekoeld bewaren. Daarna in 30 minuten op 200 graden roosteren in een voorverwarmde oven. Hou tijdens het roosteren het vlees met zwoerd naar boven gebogen, i.v.m. uitlekken van het vet. De zwoerd wordt anders niet krokant. Snij de spek in plakken.
Bereiding geroosterd varkensvlees:
Stamp de knoflook fijn in een vijzel. Maak een papje van ketjap, knoflook, Chinese poeder, gemberpoeder en suiker. Maak wat inkepingen in het vlees. Laat het vlees minstens een halve dag in de marinade staan. Verwarm de oven voor op 200 graden. Plaats een rooster (met daaronder een opvangbak!) in de oven en bak hierop het vlees in een gedurende 1 uur gaar. Regelmatig keren. Bedruip het vlees met de rest van de marinade, waarin je (als het vlees eruit is) 2 eetlepels olie door geroerd hebt.
Bereiding geroosterde kip:
Was de kip en dep het goed droog. Laat de kip heel. Stamp de knoflook fijn in een vijzel. Maak een marinade van black soy, knoflook, Chinese poeder, gemberpoeder en suiker. Smeer de kip van binnen en van buiten (ook onder het velletje) in met dit mengsel. Laat het geheel minstens een halve dag marineren. Meng de olie en de boter. Olie zorgt voor het knapperige korstje en boter voor het malse vlees! Verhit de oven voor op 180 graden en braadt de kip (in zijn geheel) in een ovenschaal of braadslede gedurende 1 uur gaar en krokant. Regelmatig keren. Bedruipen of insmeren met de rest van de marinade of met de olie/boter mengsel. Dat gaat het makkelijkste met een kwast.
Maak jouw eigen website met JouwWeb